Camion van de toekomst in de kijker

Camion van de toekomst in de kijker

De camions van nu zien er natuurlijk niet meer uit zoals die van pakweg 20 jaar geleden, dat is wel duidelijk. Maar hoe zullen camions er in de toekomst uitzien? Stap mee in de teletijdcabine en maak kennis met de Mercedes Future Truck 2025.

1. V2V-communicatie

Dankzij V2V-communicatie (Vehicle-to-Vehicle) kunnen voertuigen direct met elkaar communiceren. Ze delen hun positie, snelheid en locatie, wat de kans op ongevallen verkleint. Komt er een ziekenwagen aangesneld? Dan wordt de vrachtwagen hiervan op de hoogte gebracht en maakt hij voorzichtig plaats.

2. Lager brandstofverbruik

Autonoom rijden zorgt ook voor een lager brandstofverbruik en CO2-uitstoot. Dat komt doordat autonoom rijden een optimale en consistente verkeersflow garandeert.

3. Blind Spot Assist

De zijcamera’s worden bijgestaan door sensoren die de volledige lengte van de vrachtwagen dekken. Ze waarschuwen chauffeurs niet alleen over andere weggebruikers maar ook over mogelijke botsingen met bijvoorbeeld lantaarnpalen of verkeersborden.

4. Zijcamera’s

Zijspiegels worden vervangen door camera’s, die een minder prominente plaats innemen maar een duidelijker en helder zicht geven op de zijkanten van de vrachtwagen.

5. Autonoom rijden

De vrachtwagen heeft een eigen besturingssysteem, waardoor de chauffeur tijdens de rit kan werken aan de planning of kan rapporteren over leveringen. Rijden wordt zo een secundaire taak. Maar een truck zonder chauffeur?
Dat zit er nog niet meteen in.

6. Highway Pilot

Systeem dat bestaat uit radar sensoren en dual camerasystemen, en autonoom rijden mogelijk maakt. De voorste sensor heeft een bereik van 250 meter. De stereocamera identificeert verschillende rijbanen, voetgangers, objecten én het wegdek.

7. Ledverlichting

Moderne witte ledverlichting verspreid over de hele voorkant van de truck vervangt de gebruikelijke koplampen. Oranje ledverlichting doet dienst als richtingaanwijzers. Is de vrachtwagen autonoom aan het rijden? Dan verandert de kleur van de lichten naar blauw.

© 2020 Comfort Energy
- Privacyverklaring