Coach Ivan: “Met de vrachtwagen rijden is hier bijzaak”

Coach Ivan: “Met de vrachtwagen rijden is hier bijzaak”

Al vanaf het moment dat hij zijn rijbewijs in handen heeft, rijdt Ivan met de tankwagen. Sinds 2004 doet hij dat als Held van de Weg onder het logo van Comfort Energy. Vandaag combineert hij die job met het geven van opleidingenon the jobaan toekomstige tankwagenchauffeurs. “Het geeft voldoening om onbekenden te zien evolueren naar volwaardige collega’s.”

“De laatste jaren zetten we steeds harder in op opleidingen. We zijn dit traject ook meer en meer aan het standaardiseren. Bedoeling is dat we op de duur een eigen cursus in handen hebben, die we bij elke opleiding kunnen inzetten.”

"Buikgevoel blijft belangrijk"

“De eerste dag maken we kennis met de kandidaat-chauffeurs. We gaan na wat hen precies motiveert en waarom ze zo graag aan de slag willen bij ons. We voelen al snel aan of iemand uit het juiste hout is gesneden. Iedereen kan leren rijden. Je kan bij wijze van spreken een border collie met stamboom leren rijden met een tankwagen, maar er is meer nodig om te slagen. En een Held van de Weg moet natuurlijk om kunnen met de druk. Zowel met de arbeidsdruk als de druk op de leidingen.”

“Krijgt de kandidaat groen licht, dan mag hij zich opmaken voor een kleine rijtest op de koer. Als hij ook hierin slaagt, kan de eigenlijke opleiding van start gaan: twee tot drie weken lang, dagelijks tien tot twaalf uur op de baan.”

Snel op eigen benen

“Na een theoretisch en praktisch luik, waarbij ze van dichtbij kennismaken met de tankwagen, de instrumenten, de veiligheidsvoorzieningen… gaan we op pad. We dragen al vrij snel de fakkel over. De eerste twee dagen mogen de kandidaten nog stelen met hun ogen. Daarna geven we het stuur stilaan uit handen en bouwen we het tempo op.”

Onbekende spiergroepen

“Het belangrijkste deel van de opleiding is dat de kandidaten zich snel vertrouwd voelen met de vrachtwagen. Dat ze defensief leren rijden en dat ze de gedragingen van de stookolie helemaal onder de knie krijgen. Want remmen met 20.000 liter stookolie in je tank verloopt heel anders dan remmen met een personenwagen.”

“Maar eigenlijk is het rijden bijzaak. De combinatie met het fysieke werk buiten de tankwagen, dàt is wat onze Helden van de Weg dag in dag uit doen. In het begin is dat ongetwijfeld wennen. Na veertien dagen werken met een slang van 60 meter voelt iedereen spiergroepen die ze nog nooit hebben gevoeld. Ook voor mij voelt het nog elke dag aan als topsport. Dus zeg dat fitnessabonnement maar op!

Maar eens je erin zit, ben je er ook helemaal weg van. Daar zorgen wij als coaches mee voor. Onder meer door de nodige lessen te trekken uit het verleden en de zaken te verbeteren waar dat kan. ”

Passies op en naast de weg

Niet alleen tijdens de werkuren voelt Ivan graag de wielen onder zich. “Ik heb een passie voor motoren. Ik rij met een Buell. We trekken er ook regelmatig op uit met ons motorclubje. Voor de rest hou ik me graag bezig met gastronomie en muziek. Ik speel een beetje gitaar. Momenteel ben ik bezig met een muzikaal projectje. Bedoeling is om klassiekers van bijvoorbeeld Tom Waits, Nick Cave, The White Stripes… naar het Nêrooters dialect te vertalen. Sjikke dinges jông! (lacht).”

© 2020 Comfort Energy
- Privacyverklaring