“Onvriendelijke autobestuurders? Daar zwaai ik gewoon eens naar”

"Onvriendelijke autobestuurders? Daar zwaai ik gewoon eens naar"

Vier jaar geleden kwam Serafettin terecht in de transportwereld en ging hij aan de slag bij Comfort Energy. Hij ontdekte er al snel hoeveel plezier hij haalt uit een job als vrachtwagenchauffeur. Als goedgezinde, sociale en bekwame kerel is hij een echte Held van de Weg.

“Eigenlijk kom ik uit een hele andere sector: ik heb 16 jaar bij Ford Genk gewerkt.” Maar eind 2014 sloot Ford Genk de deuren en verloren zo’n 4.000 werknemers hun baan. “Twee jaar voor de definitieve sluiting mocht iedereen een opleiding volgen om zich te herscholen. Ik dacht meteen: ik wil voor vrachtwagenchauffeur gaan. Dat was wel apart, want mijn collega’s kozen bijna allemaal voor heftruckchauffeur. Maar ik wou wel een nieuwe uitdaging. Ik had lang genoeg in een fabriek gezeten. Ik wou naar buiten!

“Mij moet je geen acht uur aan een stuk in een camion steken.”

“Ik was al snel zeker dat ik de goede keuze had gemaakt. Ik begon te solliciteren en kwam bij Comfort Energy terecht. Op mijn eerste dag was ik best zenuwachtig, want dit was toch een heel andere sector dan ik gewoon was. Maar dat ging al snel voorbij. Toen ik met Christel, één van de collega’s, praatte was ik meteen gerustgesteld. En dat is ook zo gebleven. Ik denk nu vaak: had ik die stap maar eerder gezet, dan werkte ik hier nu al 20 jaar!”

Vroeg opstaan gaat goed

“Soms maak ik wel lange dagen natuurlijk, maar dat vind ik helemaal niet erg. We beginnen hier altijd vroeg maar ik ben geschrokken van mezelf, want ik heb me nog nooit verslapen. Terwijl ik vroeger, als ik de vroege shift had, heel moeilijk uit mijn bed geraakte en maar nipt op tijd op het werk was. Ik ben hier blijkbaar een ochtendmens geworden (lacht).”

"Ik heb lang genoeg in een fabriek gewerkt. Ik wou naar buiten!"

Wat Serafettin zo leuk vindt aan zijn job? “Het is alles samen eigenlijk: buiten zijn, onder de mensen komen, goede collega’s… Iedereen is hier altijd positief. ’s Ochtends doe ik graag een babbeltje met iedereen, vooraleer we allemaal apart op pad gaan. Ik vind het ook fijn dat het altijd korte afstanden zijn en de klantbezoeken voor variatie zorgen. Mij moet je geen acht uur aan een stuk in een camion steken.”

Liever zon dan regen op de weg

“Zeker als de zon schijnt, vind ik mijn job heerlijk. Dat merk je ook aan de mensen, al zijn die bijna altijd vriendelijk. Maar je moet natuurlijk ook zélf vriendelijk zijn, het moet van twee kanten komen.” Het weer brengt ons ook meteen bij Serafettins ergernis in de job: “Zolang het maar niet regent. Dat is zowel op de baan als bij de klanten thuis niet fijn. De koude maakt mij niets uit, dan doe ik gewoon een extra trui aan. Maar regen… Dat is echt niks voor mij.”

"Autobestuurders met weinig ervaring moeten leren omgaan met grote trucks op de baan"

Weer of geen weer, als vrachtwagenchauffeur kom je hoe dan ook veel tegen op de weg. “Je ziet nogal toeren, hoor. Veel te weinig mensen kunnen zich voorstellen hoe het is om met een vrachtwagen te rijden. Als ik het voor het zeggen zou hebben, dan beslis ik meteen dat iedereen die voor zijn of haar rijbewijs gaat minstens een halve dag moet meerijden met een camion. Zodat ze zelf kunnen zien wat een chauffeur wel en niet ziet, hoe we een bocht moeten nemen en hoe groot onze remtijd is. Autobestuurders met weinig ervaring weten dat gewoon niet, die denken dat een camion hetzelfde remt als een auto. Ze moeten beter leren omgaan met grote camions op de weg.”

Stress is niet nodig

“Ik merk ook dat sommige auto’s zich storen aan vrachtwagens op de baan. Maar ik jaag me daar niet in op, ik zwaai gewoon eens terug. Het is ook niet nodig om zenuwachtig te worden. Want dan let je niet meer goed op, en voor je het weet loopt het mis. En al die stress is ook niet goed voor je hart. Gelukkig jaag ik me in het algemeen al niet snel op, dat is wel handig in mijn job. Want als ik me net zoals al die mensen zou moeten opwinden, dan had ik nu al grijze haren.”

"Onvriendelijke autobestuurders? Daar zwaai ik gewoon eens naar"

Straffe stoot

Wie veel onderweg is, maakt al eens wat mee. “Zo reed ik eens richting Zonhoven toen ik moest stoppen aan de verkeerslichten. Plots hoorde ik pats, maar ik voelde zelf niks. Toen zag ik dat het een politieagente was die tegen me was opgereden. Met een flitswagen nog wel! (lacht) Ik riep meteen: ‘Moet je echt zo dichtbij komen om me te kunnen flitsen?’ Zij kon er gelukkig ook mee lachen. Het beste van alles was dat ik de verzekeringpapieren moest invullen, want zij wist niet hoe dat moest (lacht).”

Serafettin buiten de camion

Zit Serafettin niet in zijn camion, dan zit hij graag thuis met zijn vrouw en twee kinderen. Hij is altijd graag in de weer, in de tuin bijvoorbeeld. “Ik heb geen zittend gat, soms denk ik dat ik ADHD heb (lacht).” Of hij pikt een matchke mee van voetbalclub Standard de Liège. Daarnaast is Serafettin ook een autofreak. “Eigenlijk ben ik een beetje een freak van alle voertuigen. Ik heb een motor gehad maar ben ermee gevallen. Toen heb ik hem maar weggedaan. Al blijf ik nog altijd dromen van een nieuwe motor, wie weet wel deze zomer.”

© 2020 Comfort Energy
- Privacyverklaring