Maak kennis met tankwagenchauffeur Michaël

Maak kennis met tankwagenchauffeur Michael

Af en toe maakt hij er graag een wedstrijdje van. Om te kijken hoe hij is gegroeid als Held van de Weg. Met zijn 28 lentes jong is Michaël nog een van de youngsters onder de tankwagenchauffeurs, maar laat je niet misleiden. Door zijn vurige ambitie heeft hij al meer dan genoeg ervaring op zak.  

Nochtans is Michaël pas anderhalf jaar bij Comfort Energy aan de slag. “Daarvoor werkte ik drie jaar lang als verhuizer. Dat was bij momenten echt pompen of verzuipen. Zelfs de drukste winters hier zijn peanuts vergeleken met toen. De planning doet hier uitstekend zijn job.”

Hoeveel klanten kan ik aan?

Wat trok Michaël zo aan om zijn kans te wagen als chauffeur van een tankwagen? “Ik zag de vrachtwagens van Comfort Energy vaak voorbijrijden. Zo’n kolos zien passeren, dat is echt machtig. Sinds kort hebben we een vrachtwagen met vier assen, waar 24.000 liter stookolie in kan, héél indrukwekkend.”

“Ook het feit dat je van klant tot klant rijdt en telkens met een oplossing op maat moet komen, vind ik heel uitdagend. Ik probeer mijn cijfers constant te verbeteren. Zoveel mogelijk klanten bedienen, zonder in te boeten op kwaliteit. Dat was al zo tijdens mijn opleiding. Voor mij mocht het tempo wat omhoog tijdens mijn eerste ronde, dus legde ik er zelf extra de pees op (lacht). Dat we werken met prestatiegerichte contracten en bonussen, is natuurlijk eens zo mooi meegenomen.”

Stelen met de ogen

“Maar onderschat het zeker niet. Dit werk valt niet te vergelijken met een andere job. Er komt als nieuweling veel op je af de eerste weken. Gelukkig zijn er chauffeurs die je als coach bijstaan tijdens een opleiding van drie weken. Tijdens die periode moet je jouw vrachtwagen en je instrumenten leren kennen, alle veiligheidsprotocollen verwerken… Dan moet je gewoon alles op je af laten komen en je niet laten afschrikken. Want je leert heel snel bij. En eens je beter wordt, wordt het snel heel fijn.”

Nooit op automatische piloot

“Hoe je het ook draait of keert, je moet altijd je hoofd erbij houden. Op de baan, tijdens je papierwerk, tijdens je contact met de klant… Een goede kwaliteit van service garanderen, lukt alleen maar door altijd en overal twee keer na te denken. En door nergens een automatisme van te maken.”

Nooit de held uithangen

“Ook op de weg moet je op elk moment je hoofd erbij houden. Je hoort wel eens dat we de gevaarlijke personen op de weg zijn. Maar daar bestaan veel misverstanden rond. Eigenlijk zou iedereen die voor zijn rijbewijs gaat een halve dag moeten meerijden in een vrachtwagen. Zodat ze een beter idee krijgen over hoe het er voor ons aan toe gaat. Wij rijden namelijk met een vrachtwagen die geladen is met duizenden liters vloeistof. Trouwens, hoe leger de tank, hoe moeilijker het wordt om het voertuig onder controle te houden.”

“Wij langs onze kant moeten gewoon proberen om zo vlot mogelijk te rijden, zonder de held uit te hangen. Twijfelen we? Dan geven we onze voorrang af. Wordt de weg te smal? Dan zoeken we een andere oplossing.”

Recuppen in de zomer

In de zomer gaat het er vaak rustiger aan toe, maar niet bij Michaël. “De betaalde recupuren die we terugkrijgen als compensatie voor de drukke winter zijn natuurlijk leuk. Maar ik kan echt niet stilzitten. Toen het wat kalmer was afgelopen jaar, ging ik vier maanden lang mee tanken neutraliseren, verschroten en uitpompen. Maar ook in drukke periodes mogen ze me gerust inzetten op zaterdagen. Zo’n kansen pak je mee en zo groei je verder.”

Nooit ver weg

Heeft Michaël na de uren nog tijd om zich op hobbies te storten? “Ik werk in een straal van maximum veertig kilometer rond het brandstofdepot. Zo blijf ik bespaard van verre afstanden. ’s Avonds ben ik dus meestal wel op tijd thuis. Dan kan ik me echt nog amuseren met iets lekker te koken, met het vinden van de juiste smaken. En soms ga ik fitnessen. Heel veel technieken die ik in de fitnesszaal gebruik, komen trouwens heel goed van pas tijdens de werkuren. Ik denk niet dat er veel mensen de mazoutslang veel sneller van de wagen kunnen trekken dan ik (lacht).

© 2020 Comfort Energy
- Privacyverklaring