Missie dode hoek

Missie dode hoek

Jaarlijks gebeuren er in ons land zo’n vijftig dodehoekongevallen met vrachtwagens en zwakke weggebruikers. Kinderen, een risicogroep, weten meestal wel dat ze moeten oppassen, maar beseffen niet waar het gevaar schuilt. Een themadag rond de dodehoek- problematiek moet hen hiervan bewustmaken. Jean-Pierre Thiry gaat daarom langs in scholen, vergezeld door één van onze vrachtwagens. Wij vroegen hem hoe hij dat aanpakt!

Op zo’n themadag krijgen de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar eerst een filmpje te zien over dodehoekongevallen. “Zo worden ze meteen ondergedompeld in de realiteit,” legt Jean-Pierre uit. “Hierna schotel ik de kinderen via een lestapijt, waarop een wegennet is voorgesteld, een aantal situaties voor die de risico’s van de dode hoek duidelijk maken.”

In de dodehoekzone

Maar het meeste tijd besteden ze aan én in de vrachtwagen zelf. “Samen met de leerkrachten verdeel ik de leerlingen in vier groepen. Drie plaatsen zich in de dode hoeken van de vracht- wagen. Van de vierde groep neemt iedereen om de beurt in de bestuurderszetel plaats. De kinderen die in de dode hoeken staan, bewegen en springen in en uit het beeld van de bestuurder. Op die manier ondervinden de kinderen aan den lijve dat zelfs een Held van de Weg niet alles kan zien.”

Op die manier ondervinden de kinderen aan den lijve dat zelfs een Held van de Weg niet alles kan zien.

Om beurt achter het stuur

De themadag stopt pas als elk kind op de bestuurdersstoel heeft gezeten. De kinderen krijgen doorheen de dag ook uitleg over hulpmiddelen zoals de dodehoekspiegel. “Maar wat ik altijd benadruk, is dat we allemaal maar mensen zijn. Er kan altijd iets aan onze aandacht ontsnappen. Op het einde van de dag lijken de gevaren van de dode hoek en de drie belangrijkste tips goed doorgedrongen te zijn. En daar zit de aanwezig- heid van een ‘echte’ vrachtwagen beslist voor iets tussen!”

3 tips voor onze kleine helden

  • Probeer altijd drie meter tussen jou en de vrachtwagen te houden.
  • Maak oogcontact. Zorg dat de vrachtwagenchauffeur jou gezien heeft. Zet je nooit rechts van de vrachtwagen.
  • Blijf altijd achter de vrachtwagen op een rotonde, fiets er niet langs. Geef de vrachtwagen tijdens het afslaan of oprijden voorrang en vermijd zo gevaarlijk situaties.

© 2020 Comfort Energy
- Privacyverklaring