Na de opleiding: “Wat je ook doet, hou altijd je hand op de kraan!”

Na de opleiding: “Wat je ook doet, hou altijd je hand op de kraan!”

Iedereen kan een Held van de Weg worden. De drie onmisbare elementen op de snelweg naar succes? Respect voor ons vak, een rijbewijs C en een uitgebreide opleiding onder de vleugels van één van onze coaches. Niemand die daar beter over kan praten dan Jan. Hij slaagde recent met vlag en wimpel en mag zich vanaf nu trots één van onze Helden noemen.

“Echt iets voor mij”

“Ik mocht bij Comfort Energy op gesprek komen na een spontane sollicitatie. Daarna ging ik een dagje mee proefdraaien om te zien of deze job mij écht lag. Meteen werd duidelijk dat er meer variatie in de job zat dan ik vooraf dacht. Je komt niet alleen bij mensen thuis, maar ook bij bedrijven, op grote werven…”

“Lang duurde het niet voordat ik overtuigd was. Dus besloot ik er helemaal voor te gaan. Nog even mijn ADR-diploma binnenhalen zodat ik mocht werken met gevaarlijke stoffen, en dan kon mijn opleiding beginnen.”

Stap voor stap bijleren

“De opleiding zelf duurde ongeveer twee en een halve week. Coach Ivan leerde me de knepen van het vak: van het kennismaken met de tankwagen en het omgaan met de klanten tot het zelfstandige laden en leveren van de stookolie. Dat gebeurde stapsgewijs. Op de eerste dag mocht ik bijvoorbeeld de pompslang afrollen, de dag nadien de slang aansluiten, op dag drie zelf pompen en op dag vier de pompinstallatie instellen.”

“Toegegeven, in het begin komt er veel informatie tegelijk op je af. Maar daar leer je snel mee omgaan.  Het is meer dan alleen maar met de vrachtwagen rijden. Natuurlijk moet je leren manoeuvreren op kleine oppervlakte en kunnen omgaan met 30 ton onder je. Maar het rekenwerk aan de pompinstallatie, de betalingen en de interactie met de klant zijn minstens even belangrijk.”

“Hopen op degelijke installatie”

Waren er bepaalde zaken waar Jan tijdens de opleiding het wat moeilijker mee had? “Toch wel. Je leert al snel dat je afhankelijk bent van de staat van de stookolie-installatie bij de klant. Soms is die er zo slecht aan toe, dat pompen bijna niet mogelijk is. Het risico op morsen is dan te groot. Ook daar is het aan ons om de juiste inschatting te maken, om na te kijken of de voorzieningen conform de wettelijke bepalingen zijn. ”

“Daarnaast was het ook niet altijd even gemakkelijk om de juiste locatie van de klant te vinden. De huisnummers komen niet altijd overeen met wat de gps zegt en dat kost op het begin best wel wat tijd. Maar ook daar leer je na verloop van tijd beter mee omgaan.”

“Bereid je voor op een misstap”

“Maar los van die paar puntjes verliep de opleiding heel vlot. Ook dankzij de tips van de coach, zoals: hoe ontzie je jouw lichaam bij het afrollen van de pompslang, hoe zorg je ervoor dat je niet knoeit, wat mag je zeker niet uit het oog verliezen?”

“Ik heb tijdens mijn opleiding vooral geleerd om kalm te blijven en het overzicht te bewaren, zowel op de weg als bij de klant. Als je met stookolie morst, dan ben je uren bezig om alles met de hand te reinigen. Daarom hou ik altijd één hand op de kraan. Mocht er dan toch iets fout gaan, dan kan ik meteen alles dichtdraaien.

“Nog een laatste goede tip: werk systematisch. Zorg ervoor dat je niet vijf keer terug naar je tankwagen moet wandelen. Dat levert enorme tijdwinst op.”

Geslaagd! Treed jij in Jan zijn voetsporen?

Intussen mogen we Jan al enkele maanden een collega-Held van de Weg noemen. Ben je klaar om mee op missie te gaan en onze klanten te voorzien van warmte en comfort? Ga dan snel naar onze jobpagina en bekijk onze vacatures. Of doe zoals Jan en stuur ons jouw spontane sollicitatie door. Tot snel!

© 2020 Comfort Energy
- Privacyverklaring